Pajak Saudi Tak Naikkan Tarip Haji Malaysia

Jakarta (KW-News). Lembaga Tabung Haji Malaysia memberi jaminan kbahwa biaya haji untuk jemaah kali pertamatahun ini tetap RM.,980...

Jakarta (KW-News). Lembaga Tabung Haji Malaysia memberi jaminan kbahwa biaya haji untuk jemaah kali pertamatahun ini tetap RM.,980 tetrkait dengan  pelaksanaan cukai tambah nilai (VAT) oleh Kerajaan Arab Saudi dan Emiriah Arab Bersatu (UAE).

 
Pengarah Urusan Kumpulan dan Ketua Pegawai Eksekutif Tabung Haji, Datuk Seri Johan Abdullah, berkata pihaknya maklum mengenai pelaksanaan VAT dan sudah mengambil kira faktor itu dalam pengiraan kos operasi musim haji tahun ini. "Pelaksanaan VAT lima peratus itu tidak memberi impak secara langsung kepada jemaah haji Muassasah kali pertama untuk sesi 1439H/2018M. Bagaimanapun, keseluruhan subsidi haji dijangka meningkat kepada RM400 juta, seperti yang telah diumumkan Tabung Haji," katanya dalam satu pernyataan baru-baru ini.
Ia mengulas kekeliruan banyak orang mengenai pelaksanaan VAT serta kesannya kepada biaya haji negara itu. VAT diperkenalkan di Arab Saudi dan UAE buat kali pertama pada bermula 1 Januari lalu sebanyak 5% terhadap barang dan jasa.
Selain VAT, Arab Saudi kini juga memasukkan cukai ke atas tembakau dan minuman ringan serta memotong setengah subsidi yang ditawarkan kepada penduduk tempatan. Di UAE, tol jalan raya dinaikkan dan ada cukai wisata.
Menurut Johan, sejak tahun 2009, Tabung Haji menanggung lebih daripada RM1 miliar subsidi haji atau sekitar Rp 3 Triliun. (Bharian/MH)

Baca Juga:

Informasi Haji 5892406667616483392

Posting Komentar

emo-but-icon

Video Berita Haji

Populer

Terbaru

Iklan

item